Mijn auto laadt niet zo snel als ik verwacht, hoe kan dat?

De laadsnelheid hangt af van verschillende factoren, zoals je elektriciteitsaansluiting, de kabel die je gebruikt en de instellingen van de auto.

Heb je een slimme meter en is je laadpaal hiermee gekoppeld?

De slimme meter geeft aan de laadpaal door hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt. Staat de vaatwasser of de wasmachine aan? Dan ziet de laadpaal dat en wordt je auto mogelijk tijdelijk iets minder snel opgeladen. Dit is normaal en zorgt ervoor dat je elektriciteitsaansluiting niet wordt overbelast.

Heb je geen of een oude slimme meter?

Als je geen slimme meter hebt, kan de laadpaal geen rekening houden met andere apparaten in huis. De monteur heeft de laadpaal lager afgezekerd om ervoor te zorgen dat je aansluiting niet wordt overbelast. De laadsnelheid is daarom niet maximaal. Om sneller te laden kun je bij je netbeheerder een slimme meter aanvragen.

Wacht je op een netverzwaring of aanpassing van je meterkast?

Als je een 1-fase aansluiting hebt in je meterkast, zal je auto minder snel laden. Je laadpaal is geschikt om met het hoogst mogelijke vermogen te laden, maar is lager afgesteld om je elektriciteitsaansluiting te beschermen. Je kunt je aansluiting laten verzwaren. Dit kun je zelf regelen met je netbeheerder. Vanaf dat moment laad je met maximaal vermogen.

Is je auto geschikt om met hoog vermogen te laden?

De meeste elektrische auto's die op de markt komen kunnen met 3-fase laden en hebben in de regel een maximaal laadvermogen van 11kW (16 Ampere) of in uitzonderlijke gevallen 22kW (32A). Heb je een auto die met 1-fase laadt? Dan is je maximale laadsnelheid 7,4kW bij 32 Ampere of 3,7kW bij 16 Ampere.

Op de website https://ev-database.nl/ kun je bekijken wat het maximale laadvermogen van je auto is. Kijk hierbij naar het normale (AC) laadvermogen en niet naar het snellaadvermogen.

Controleer je laadkabel en instellingen in de auto

Via de app van sommige auto's is het mogelijk om het laadvermogen te beperken. Controleer indien van toepassing de instellingen van je auto. Controleer tot slot de laadkabel. Is dit de kabel die je bij de auto geleverd hebt gekregen? Zo niet, kan het zijn dat je laadkabel de maximale laadsnelheid beperkt.

Heb je bovenstaande zaken gecontroleerd maar laad je nog niet zo snel als verwacht? Neem dan contact met ons op via +31 85 83 31 910.